top of page

Pittoreske dorpjes en wijnproeven in Vall de Pop

Deze prachtige groene vallei is een gebied met wijngaarden, olijf, citrus- en amandelbomen. In ieder seizoen is dit gebied een bezoekje waard. In januari/februari staan de amandelbomen vol met witte en roze bloesem, in september worden de druiven geplukt en zie je de eeuwenoude arbeid van dichtbij wanneer de emmers worden gevuld en de tractors vol fruit door de straten rijden en in het najaar kleuren de wijngaarden oranje en rood.


Door de vallei loopt de rivier Rio Jalon, deze slingert langs de dorpen en zorgt voor de vruchtbare grond. De vallei staat bekend om zijn wijn, er worden voornamelijk zoete wijnen zoals dessertwijnen geproduceerd. De beroemde Moscatel en Mistella komen hiervandaan en worden er nog steeds gemaakt. Er zijn verschillende Bodega's die je kunt bezoeken voor een proeverij of rondleiding.

Voor een mooie route door de vallei neem je vanaf Sanet y Negrals de N332 richting Alicante tot aan Benissa. Je kunt de dag hier beginnen met een wandeling door het oude centrum en een cafe con leche op het terras tegenover de kathedraal. Net voor het centrum van Benissa staat bij de rotonde het drop Senija aangegeven, dit is het eerste dorp van de vallei. Vanaf daar rijden we door naar Lliber, bij de binnenkomst van het dorp is er een kleine straat naar links, meteen voorbij het stoplicht. Hier kun je de auto parkeren en heb je een mooi uitzicht op de wijngaarden. Te voet kun je vanaf hier het goed bewaarde oude centrum in. Door de smalle straatjes kun je naar de begraafplaats lopen boven in het dorp, vanaf hier heb je een goed overzicht van het dorpje en de vallei.


Weer terug bij de auto rij je vanaf de parkeerplaats door de wijngaarden naar het volgende dorpje Jalon/Xalo. Dit is de hoofdstad van de vallei en hier bevinden de meeste Bodega's zich. Op het marktplein staat de kerk Santa Maria met zijn blauwe koepel. Op dinsdag is er een leuke warenmarkt rond de kerk en op zaterdag is er een antiek/vlooienmarkt langs de rivier.


Aan de hoofdweg richting Alcali ligt Bodega Riko en iets verder tegenover de toeristeninfo aan dezelfde weg ligt wijncooperatie Virgen del pobre/bodegas Xalo.

Bodegas Xalo is de grootste en bestaat al meer dan 50 jaar. Je kunt hier wijn, olijfolie en andere lekkernijen uit de regio kopen.

Voor een wijnproeverij en rondleiding door een bodegas kun je zowel contact opnemen met Pepe Menodza ( € 25,- voor 1,5 uur ) of mijn favoriet; Bodegas Riko ( € 15,- voor 2,5 uur ).


Bodega Riko is een klein familiebedrijf dat sinds 3 jaar wordt gerund door de nieuwe generatie. Broer en zus Riko zijn op het moment druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe wijnsoorten en vertellen je graag over hun bedrijf. Via de website kun je informatie vinden over de 3 tours die ze op het moment aanbieden. Wij kozen voor de uitgebreide tour van 2,5 uur en hadden hier geen spijt van! Naast de rondleiding bieden ze een heerlijke proeverij van 8 wijnen en verschillende hapjes. Ook voor deze tour is het maken van een reservering aan te raden, je kunt een email sturen of even bellen.


Wij sluiten ons bezoek aan Jalon af met lunch bij restaurant Riurau onder het genot van een glas lokale wijn en met uitzicht over de vallei. Het paella-menu is een aanrader!

Vanaf Jalon gaat de route verder naar Alcalali, in dit dorpje is het een stuk rustiger en hier zitten ook nog enkele bodega's. Houdt er wel rekening mee dat ze allemaal s'middags sluiten voor de siësta en pas om 15:30 weer open gaan.

Je kunt ook de auto hier laten staan en door de velden vol citrusvruchten in ca 2 km te voet naar het volgende dorpje Parcent gaan. Vanuit Alcalali zijn meerdere wandeltochten te maken.

Het laatste dorp in de vallei op deze route is Parcent. Het is gelegen op een heuvel en wordt omgeven door bergen. Vanaf hier volg je de borden naar Orba, Tormos, Sagra, el Rafol d'Almunia en Benimeli om weer te eindigen in Sanet y Negrals.


Comentários


bottom of page