top of page

De 7 mooiste hikes aan de Costa Blanca

De Costa Blanca is vooral bekend om de mooie kustlijn. Maar aan en achter de Costa Blanca vind je ook glooiende sinaasappel- en amandelvelden, ruige bergmassieven en verlaten wouden waar je nog kunt verdwalen. Trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekking!


1 Montgó

Deze hoort natuurlijk met stip op 1; berg Montgó die ook wel ‘slapende olifant’ wordt genoemd. Vanuit Casa la Sorpresa zie je hem aan de linkerkant al liggen, de 753 meter hoge rotsformatie in het gelijknamige natuurpark. Er zijn verschillende wandelroutes in dit gebied. Je kunt bijvoorbeeld starten vanaf de schietbaan Campo de tiro de Denia, je klimt vanaf hier in ca. 1,5 uur naar boven, dit is de kortste route. Er zijn ook routes waarbij je bijvoorbeeld eerst naar Javea rijdt om vanaf daar te starten, je doet er dan ongeveer 3 uur over. Eenmaal bij de top heb je verbluffend uitzicht op de kust en de omliggende bergen, bij goed weer kun je zelfs Ibiza zien in de verte!

2 Cova Tallada

Ondanks dat de wandeling naar Cova Tallada slechts 1,2 kilometer is, doe je er gerust meer dan een uur over. Bereid je voor op steile trappen zonder leuning, passages met kettingen en op handen en voeten over/door/onder rotsen klauteren. Een technische route dus, maar alle goede dingen in het leven vergen nou eenmaal wat inspanning. Je kunt je auto parkeren bij Restaurant Mena, een waanzinnig restaurant op een klif met uitzicht op zee en overheerlijke paella. Vanaf hier slingert het pad tussen ruige rotswanden met metershoge varens en de bulderende turquoise kustlijn. De route eindigt bij de Cova Tallada, een enorme grot met meerdere kamers en spectaculaire rotsformaties.


3 Barranco del Infierno

De barranco del Infierno is een smal en diep ravijn, gevormd door de rivier de Girona. De route staat bekend om zijn 6.000 stenen treden en heet daarom ‘kloof des hels’. De traptredes werden aangelegd in de Moorse tijd, zo’n 800 jaar geleden. Dit was vroeger namelijk de voornaamste handelsroute van de valleibewoners. Vandaag de dag is de route nog goed begaanbaar, maar heeft op sommige plekken behoorlijk wat losliggende stenen. Draag dus goede schoenen en neem voldoende eten en drinken mee, de wandeltijd bedraagt 6 á 7 uur. Je kunt je auto het beste parkeren bij Parking Pleix Club Sendas y Montanas in Fleix, volg vanaf hier de bordjes PR-CV147.

4 Peñón de Ifach

Deze hike neemt je mee naar het natuurreservaat van Peñón de Ifach, een gigantische rots die uit de zee oprijst en het symbool van de Costa Blanca is. De wandeling is uitdagend maar lonend, met prachtige uitzichten op de kustlijn en de kans om verschillende zeldzame vogels en wilde bloemen te spotten.

De Peñón is een rots van 325 meter hoog die je middels een route van 3 kilometer in 2 uur kunt bewandelen. Sla deze wandeling over als je hoogtevrees hebt of bang bent voor smalle bergpaadjes langs steile afgronden. Je kunt je auto vlakbij parkeren op de gratis parkeerplaats en vanaf daar de route starten. Wel even online een kaartje reserveren voor je bezoek, het is tenslotte de meeste toeristische hike van de hele omgeving.


5 Sierra de Bernia

Deze route wordt aangemerkt als de meest spectaculaire van de omgeving Alicante. Je kunt je auto op de parkeerplaats van Restaurante Serra Bèrnia achterlaten, niet alleen handig omdat de route hier van start gaat maar ook omdat je bij terugkomst dan meteen een welverdiend Spaans bergmenuutje kunt consumeren. Voor de fijnste wandelervaring (en het meest dramatische effect van de uitzichten) kun je de route het best met de klok mee lopen. Verwacht geurende bossen, mediterrane uitzichten en hier en daar een beetje klauteren. Eenmaal boven zul je even op je knieën moeten: hier kruip je namelijk door een spectaculaire tunnel naar de zuidelijke bergwand. De route is ‘slechts’ 9 kilometer maar gezien het technische karakter en de 400 hoogtemeters ben je al snel 5 uur onderweg. Denk maar aan dat bergmenuutje dat op je wacht bij de auto.


6 Puig Campana

Voor avontuurlijke wandelaars is de Puig Campana een absolute must. Deze majestueuze berg (1406 m hoog) biedt diverse wandelroutes, variërend in moeilijkheidsgraad. Terwijl je omhoog klimt, kun je genieten van adembenemende panorama's van de omliggende bergen en de glinsterende Middellandse Zee in de verte. Je kunt het beste je auto parkeren op de gratis parking Puig Campana in Finestrat. Vanaf daar kun je starten voor beide routes, die van 11 kilometer voor fitte wandelaars of die van 16 kilometer voor hele fitte wandelaars.

7 Ruta de los Acantilados de Benitachell

Een prachtige kustlijnroute met sensationele klifwandeling. Afgelegen baaitjes, azuurblauwe zee, steile wanden met varens en palmen, je komt het allemaal tegen tijdens deze hike. Je kunt je auto het beste parkeren bij Cala del Moraig en vanaf hier de route richting het strand Cala Llebeig volgen. Het is een milde wandeling, slechts een kleine 2,5 kilometer, dus je hebt alle tijd om de panoramische uitzichten rustig on je op te nemen. Het verdient wel de expliciete vermelding dat de zon hier in de ochtenduren op de bergwand staat en dat het extreem warm kan worden. Dus als je liever niet over de zinderend hete rotsen wilt kruipen doe je er goed aan pas later in de middag te starten.


Veel wandelplezier!
Commentaires


bottom of page